O nouă cercetare NASA InSight dezvăluie că Marte are un nucleu lichid bogat în sulf și oxigen, ceea ce conduce la noi indicii despre modul în care planetele terestre se formează, evoluează și, eventual, susțin viața.
Oamenii de știință au observat pentru prima dată unde seismice care călătoresc prin nucleul lui Marte și au confirmat predicțiile modelelor privind compoziția nucleului.
O echipă internațională de cercetători – care a inclus seismologi de la Universitatea din Maryland – a folosit datele seismice dobândite de modulul de aterizare InSight al NASA pentru a măsura direct proprietățile nucleului lui Marte, descoperind un nucleu de aliaj de fier complet lichid, cu procente ridicate de sulf și oxigen.
Publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, aceste descoperiri dezvăluie noi perspective despre modul în care s-a format Marte și despre diferențele geologice dintre Pământ și Marte, care ar putea juca în cele din urmă un rol în susținerea locuibilității planetare.
„În 1906, oamenii de știință au descoperit pentru prima dată nucleul Pământului, observând modul în care undele seismice ale cutremurelor erau afectate de călătoria prin acesta”, a declarat Vedran Lekic, profesor asociat de geologie la UMD, al doilea autor al lucrării.
„Mai mult de o sută de ani mai târziu, aplicăm cunoștințele noastre despre undele seismice pe Marte. Cu InSight, descoperim în sfârșit ce se află în centrul lui Marte și ce face ca Marte să fie atât de asemănătoare, dar în același timp diferită de Pământ”.
Pentru a determina aceste diferențe, echipa a urmărit evoluția a două evenimente seismice îndepărtate de pe Marte, unul cauzat de un cutremur și celălalt de un impact mare, și a detectat undele care au călătorit prin centrul planetei.
Comparând timpul în care aceste unde au călătorit prin Marte în comparație cu undele care au rămas în mantaua planetei și combinând aceste informații cu alte măsurători seismice și geofizice, echipa a estimat densitatea și compresibilitatea materialului prin care au călătorit undele.
Rezultatele au indicat că Marte are cel mai probabil un nucleu complet lichid, spre deosebire de combinația de nucleu exterior lichid și nucleu interior solid de pe Pământ. În plus, echipa a dedus detalii despre compoziția chimică a nucleului, cum ar fi cantitatea surprinzător de mare de elemente ușoare (elemente cu număr atomic mic) – în special sulf și oxigen – prezente în stratul cel mai interior al lui Marte.
Descoperirile echipei au sugerat că o cincime din greutatea nucleului este alcătuită din aceste elemente. Acest procentaj ridicat diferă puternic de proporția relativ mai mică de elemente ușoare din nucleul Pământului, ceea ce indică faptul că nucleul lui Marte este mult mai puțin dens și mai ușor de comprimat decât cel al Pământului, o diferență care indică condiții diferite de formare a celor două planete.
„Ne putem gândi în felul următor: proprietățile miezului unei planete pot servi ca un rezumat despre modul în care s-a format planeta și cum a evoluat dinamic în timp. Rezultatul final al proceselor de formare și evoluție poate fi fie generarea, fie absența condițiilor de susținere a vieții”, a explicat Nicholas Schmerr, profesor asociat de geologie la UMD, un alt co-autor al lucrării, potrivit EurekAlert.
Hartă interactivă: Planeta Marte, așa cum nu ai mai văzut-o
Elicopterul Ingenuity al NASA a doborât un nou record pe Marte